Category Archives: Husflid og hjemmesløyd

Påskepuslerier

I stille påskedager kan det være fint å kombinere det fornøyelige med det praktiske, og håndarbeid er en utmerket syssel i så måte. Hva med å fornye vårantrekket i god gammel 1920-talls stil med festlige blomster av restegarn?

Garnblomster Allers 1923 nr31 s28

Blomsterbuketter av ullgarn, Allers 1923 nr. 31 s. 28

Det er alltid interessant å se hvilke elementer fra fortiden som hentes frem igjen og får popularitet i nåtiden. Det er som regel de mest glamorøse delene som trekkes frem. De hjemmelagede, mer eller mindre fikse løsningene som folk med dårlig råd og begrenset utvalg i butikken ordnet seg med, dukker som regel bare opp som kuriosa. Å lage pynteblomster av restegarn for å fornye klær og hatter må kunne sies å falle i den siste kategorien. De dekket nok flere behov: Det å gjøre noe “nyttig” i fritiden, få utløp for kreative evner, utnytte dyre råvarer fullt ut og ønsket om fornying i garderoben. Ferdiglagede stoffblomster var dyrere enn i dag og ikke tilgjengelig for alle, 1920-tallet var en tid der økonomien ikke alltid tillot nyanskaffelser når man var lei av de gamle tingene sine.

Jeg vet ikke om jeg vil kalle de vedlagte hobbyprosjektene pene, men jeg må si at jeg synes de er uendelig søte. De er for øvrig ikke det rareste jeg fant i løpet av feltarbeidet til masteroppgaven min, det må være oppskriften på hjemmeheklet fuksia! Et tidsvitne fra en tid der utvalget av potteplanter nok var mindre og høyere priset enn i dag…

Garnblomster Allers 1929 nr 21 s34

Sy en pyntebukett til vårdrakten, Allers 1929 nr. 21 s. 34